ЯК ВБЕРЕГТИСЬ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
ЯК ВБЕРЕГТИСЬ
ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
З настанням літа зростає ризик захворюваності на гострі кишкові інфекції.
В поточному році цей ризик підвищується в рази у зв’язку з реальною загрозою
виникнення епідускладнень біологічного, хімічного та радіологічного характеру
внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС через забруднення води поверхневих
водойм, у т.ч. Чорного моря, а також зростанням кількості внутрішньо-
переміщених осіб на території Ізмаїльського району.
У зв’язку з цим надаємо рекомендації населенню щодо профілактики
гострих кишкових інфекцій:
1. Вживайте тільки воду гарантованої якості, краще бутильовану або свіжо-
кип’ячену охолоджену.
2. Овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням добре промивати під
проточною водою гарантованої якості.
3. Не вживайте сиров’ялену або малосольну рибу, виловлену в водоймах, які
можуть бути потенційно-забрудненими (річки, водойми).
4. Не використовуйте воду з водойм для пиття, миття посуду, овочів.
5. Не купайтеся в водоймах, які можуть бути забрудненими.
6. Швидкопсувні продукти (молочні, м’ясні, рибні, кремові) зберігати при
температурі не вище +4, +8°С та дотримуватись термінів зберігання.
7. Молочні, кисломолочні продукти домашнього виготовлення, придбані на
ринках, перед вживанням піддавати термічній обробці.
8. Не вживати в їжу сирі яйця. Перед приготуванням яєць ретельно
промивайте їх під проточною водою.
9. Дотримуйтесь поточності технологічних процесів приготування страв.
10. Мийте руки з милом перед їжею, приготуванням їжі, годуванням
маленьких дітей, після відвідування туалету та після приходу додому.
11. При появі симптомів гострої кишкової інфекції (блювання, болі в животі,
діарея, може бути підвищення температури) звертайтеся за медичною
допомогою,, не займайтеся самолікуванням!