Ренійська міська рада
Одеська область, Ізмаїльський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про електронні документи та електронний документообіг

Дата: 08.04.2024 10:24
Кількість переглядів: 42

Про електронні документи та електронний документообіг

Ренійська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області звертає увагу платників податків на Закон України від 22травня 2003року № 851-VI «Про електронні документи та електронний документообіг»  зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 851) та  Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII (зі змінами та доповненнями, далі - Закон 2155) . 

На сьогодні найпопулярнішим електронним сервісом Державної податкової служби є Електронний кабінет, функціонал якого постійно доповнюється новими можливостями відповідно до потреб платників податків та змін у законодавстві.

Податкова служба надає можливість платникам податків і громадянам дистанційно, без візиту до контролюючого органу, формувати та подавати звітність, отримувати необхідну інформацію, довідки, консультації, виконувати податкові зобов’язання.

Відповідно до ст. 42 Податкового кодексу України  від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями,  далі-  ПКУ) електронний кабінет створений та функціонує за принципами: прозорості, контрольованості,  спрощення процедури взаємодії платників податків та контролюючого органу та прискорення електронного документообігу між ними тощо.

Відповідно до ст.17 ПКУ платник податків має право самостійно обирати спосіб взаємодії з контролюючим органом в електронної формі через Електронний кабінет. Це стосується і подання податкової декларації, і листування, і підписання актів перевірок контролюючих органів.

Платники податків, які подають звітність в електронній формі  та / або пройшли ідентифікацію онлайн в Електронному кабінеті, можуть здійснювати  листування з контролюючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Закону № 851 та Закону №  2155.

Для обміну в електронному вигляді через електронний кабінет платник податків надсилає заяву за формою, що наведена у Додатку 3 до Порядку функціонування Електронного кабінету ,затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.07.2017 № 637.

Доступно та просто про сервіси Е-кабінету, Е-кабінету для громадян та InfoTAX для платників податків у інформації підрозділу «Е-кабінет» розділу «Онлайн-навчання» вебпорталу ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/).

Увійти до Електронного кабінету платника можна на офіційному вебпорталі ДПС або за посиланням: http://cabinet.tax.gov.ua/. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора