Ренійська міська рада
Одеська область, Ізмаїльський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Керівникам підприємств, організацій

Дата: 14.02.2024 17:20
Кількість переглядів: 79

 

Керівникам підприємств, організацій

 

Державна установа «Одеський обласний цент контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує, що епідемічна та епізоотична ситуація з інфекційних хвороб, спільних для людей і тварин, в Одеській області характеризується як нестійка.

Рівень захворюваності людей не перевищує середні багаторічні показники, проте є сприятливі умови для поширення цих хвороб через ризики воєнного часу, значної міграції населення, дикої фауни, техногенні аварії й екологічні проблеми, які виникли внаслідок збройної агресії рф проти України.

Так, за останні 5 років в області було зареєстровано 5 випадків сибірки, 15 випадків лептоспірозу, кишковий ієрсініоз - 3, кліщовий бореліоз - 112, лихоманки Ку - 3.

Станом на 01 січня 2023 року в області зареєстровано 101 населений пункт ензоотичний з туляремії, 32 населених пункти з лептоспірозу, з гарячки Ку - 62, з кліщових бореліозів - 65, марсельської гарячки - 12 та 451 стаціонарно- неблагополучний пункт з сибірки.

Існування на території регіону стійких природних та 'антропургічних осередків сибірки, туляремії, бруцельозу, лептоспірозу, кліщового бореліозу, гарячки Ку та ієрсиніозу створює ризики виникнення та поширення інфекційних хвороб, спільних для людей і тварин, та може стати причиною виникнення надзвичайних ситуацій у сфері громадського здоров’я природного (біологічного) характеру.

Найбільш небезпечними у розповсюдженні збудників інфекційних хвороб, спільних для людей і тварин, є гризуни, дики та сільськогосподарські тварини. Збудники хвороб постійно циркулюють серед тварин, формуючи природні вогнища інфекції на території регіону.

З метою вивчення активності природних біотопах і агроценозах ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» щорічно здійснює епідеміологічний, епізоотологічний та паразитологічний моніторинг навколишнього середовища з відбором зразків матеріалу для лабораторних досліджень.

У зв’язку з військовою агресією рф, обмеженнями щодо пересування польовими дорогами, лісами, моніторинг природних біотопів і агроценозів у поточному році проводився поблизу населених пунктів (менше 1 км).

Досліджувався матеріал об’єктів навколишнього середовища (вода відкритих водоймищ, кліщі, солома, органи гризунів, палетки та гнізда мишовидних гризунів, ґрунт).

За результатами досліджень зразків біологічного матеріалу гризунів у 2023 році отримано позитивні результати на лептоспіроз (L.Pomona, L.Tarassovi, L.Javanica, L.Icterohaemorrhagiae, L.Seyrae) і ієрсиніоз (Yersinia enterocolitica) у Одеському та Подільському районах; антиген туляремійного мікробу (Francisella tularensis) у Подільському районі.

Потенційну загрозу виникнення нових осередків інфекційних хвороб, спільних для людей і тварин, становлять сміттєзвалища (624), з яких не відповідають санітарним вимогам до 60% та скотомогильники (495), з них відповідають ветеринарно-санітарним вимогам лише 70%.

Беручи до уваги наявність стійких природних та антропургічних осередків, міграційних процесів (взимку та навесні) гризунів в населенні пункти, незадовільний стан сміттєзвалищ і скотомогильників, існує реальна загроза виникнення та поширення інфекційних хвороб, спільних для людей і тварин, серед населення.

Найбільший ризик існує у населених пунктах в прибережній зоні річок Кодима, Південний Буг, Савранка, Тилігул, Турунчук та Дністер.

Враховуючи вищевикладене, з метою недопущення надзвичайних ситуацій у сфері громадського здоров’я зумовлених небезпечною подією або безпосередньою загрозою природного (біологічного) характеру, на виконання Законів України «Про систему громадського здоров’я, «Основи законодавства України про охорону здоров'я», «Про місцеве самоврядування в Україні». Постійно проводити в належний санітарний стан власні (підконтрольні) об’єкти, прилеглу територію, а також проводити профілактичні дератизаційні заходи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора