Ренійська міська рада
Одеська область, Ізмаїльський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Плата за землю у 2024 році!!!

Дата: 24.01.2024 10:40
Кількість переглядів: 204

Увага! Плата за землю у 2024 році!!!

 Ренійська державна податкова інспекція інформує платників плати за землю про терміни сплати  у 2024 році земельного податку та орендної плати за землю.

Нагадуємо, що платниками земельного податку згідно Податкового кодексу України (далі ПКУ) є :

  • власники  земельних ділянок, земельних часток( паїв),

  • землекористувачі.

Відповідно ст. 287 ПКУ власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користування у поточному році.

Згідно з нормами ПКУ підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Офіційним визнанням і підтвердженням державою факту набуття, зміни або припинення відповідного права, у тому числі припинення права оренди земельної ділянки, є державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відповідно до Закону України від 01 липня 2004 року № 1952-ІV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 126 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III із змінами).

Платники плати за землю ( крім фізичних осіб) самостійно обчислюють  суму податку  щороку станом на 1 січня та не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за встановленою законодавством формою з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Згідно з пунктом  287.4 статті 287 ПКУ податкове зобов’язання з плати за землю,  визначене у податкової декларації, в тому числі за нововідведенні земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік, який необхідно застосовувати для обчислення плати за землю та єдиного податку (четверта група) під час складання податкової звітності на 2024 рік, становить 1,051 (лист від 12.01.2024 № 6-28-0.222-600/2-24).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора