Ренійська міська рада
Одеська область, Ізмаїльський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Проведено «гарячу лінію» про застосування РРО-ПРРО та відновлення відповідальності

Дата: 06.12.2023 12:54
Кількість переглядів: 88

Проведено «гарячу лінію» про застосування РРО-ПРРО та відновлення відповідальності

 

Відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) на сьогодні є актуальною темою для суб’єктів господарювання. Під час проведення сеансу телефонного зв'язку «гаряча лінія» фахівцями Ренійською ДПІ  Головного управління ДПС в Одеській області платники отримали вичерпні відповіді на такі актуальні питання щодо застосування РРО: 

 

Питання: Яки категорії суб’єктів господарювання зобов’язані застосовувати РРО та / або ПРРО?

Відповідь: Всі суб’єкти господарювання ( крім платників єдиного податку першої групи) у разі здійснення розрахункових операцій в готівковій та /або в безготівкової формі з 01.01.2022 року зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО.

 

Питання: Чи є обмеження щодо застосування РРО та /або ПРРО?

Відповідь: Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання РРО та /або ПРРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону № 265.  ДПС реалізовано можливість кожному суб’єкту господарювання завантажити безкоштовне програмне рішення – ПРРО, який дозволяє забезпечити проведення розрахункових операцій з дотриманням усіх вимог і правил, що визначають порядок проведення розрахунків.

 

Питання: Яким чином для суб’єкта господарювання підтверджуватиметься факт передачі даних від ПРРО до фіскального сервера?

Відповідь: Факт передачі реєстраційної заяви, повідомлень про виявлення несправності ПРРО, відкриття зміни, підтверджується отриманням відповідних квитанцій від фіскального сервера.

Передача розрахункового документа та фіскального звітного чека підтверджується отриманням фіскального номера, що присвоюється цим документам фіскальним сервером.

 

Питання: Чи передбачена відповідальність за порушення вимог Закону № 265?

Відповідь: Так.  З прийняттям Закону України від  30 червня 2023 № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» в частині реєстрації, застосування РРО/ПРРО починаючи з 01.10.2023 року до порушників порядку проведення розрахунків будуть застосовуватися штрафні санкції незалежно від сфери діяльності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора