Ренійська міська рада
Одеська область, Ізмаїльський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни

Дата: 21.02.2023 10:16
Кількість переглядів: 113

20 лютого Україна вшановує пам'ять героїв Небесної Сотні – українців, які змінили перебіг історії нашої держави. 9 років тому під час Революції гідності в центрі Києва відбулися масові розстріли протестувальників.

З 2015 року в Україні на державному рівні вшановують 20 лютого День пам’яті Героїв Небесної Сотні. З 18 по 20 лютого 2014 року відбулися масові розстріли протестувальників під час Революції гідності. 20 лютого загинуло найбільше учасників протестів – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими майданівцями та п’ятьма активістами, які загинули навесні 2014 року з початком російської агресії на Сході України за демократичні цінності та територіальну  цілісність нашої держави, назвали Героями Небесної Сотні. 17 лютого 2021-го Верховна Рада України визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Протягом 18-20 лютого 2023 року в Ренійській громаді проведено панахиду за загиблими під час Революції Гідності та молебень за захисників України. Закладами культури організовано низку заходів, а саме:

  • інформаційно-просвітницькі заходи «Герої не вмирають...просто йдуть» (с. Долинське), «Небесна Сотня - ви тепер святі» (с. Орлівка); «Небесна Сотня: герої нашого часу», виховна година «Герої не вмирають» (с. Новосільське);
  • літературно-музична композиція «Небесна сотня у вирій полетіла…» (с. Котловина);
  • перегляд документального фільму «Зима, що нас змінила» (с. Долинське, с. Лиманське);
  • книжково-ілюстративні виставки «Героїчних сердець височінь» (м. Рені), «Шануємо живих - пам'ятаємо загиблих!» (с. Долинське) «Вільні творять свободу!» (с. Орлівка), виставка-інсталяція та огляд літератури «Небесна Сотня. Пам’ятай!» (с. Котловина);
  • відеопрезентації "Заповіти Героїв" (с. Новосільське, с. Плавні);
  • відеовиступи номерів за участю дітей (с. Новосільське);
  • майстер-клас "Янголи Небесної Сотні" (м. Рені, с. Новосільське);
  • в КЗ «Історико-краєзнавчий музей» Ренійської міської ради проведено бесіду про події лютого 2014 року і майстер-клас "Янголи" для діточок Нового дому.

Надзвичайно важливо, особливо під час війни, не забувати те, з чого все починалось. Бо це фактично була перша битва російсько-української війни. Це була битва за наші цінності, за європейське майбутнє, за свободу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора