ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ПОПЕРЕДЖАЄ:
Ізмаїльське управління Головного управління Держпродспоживслужби в
Одеській області» інформує що в поточному році в Одеській області (у Розділь-
нянському та Подільському районах) зареєстровано у період з 24 вересня по 6
жовтня 5 випадків (осередків) отруєнь грибами з 6-ма постраждалими особами, з
них 2 дітей.
За даними епідрозслідувань, які проводяться спільно з фахівцями
ДУ “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”,
всі постраждалі вживали свіжі дикорослі гриби, які було зібрано у лісосмугах та
придбано на стихійному ринку. Враховуючи збільшення випадків отруєння
грибами серед населення Одеської області, з метою недопущення виникнення
ускладнень санітарно-епідемічної ситуації та керуючись Законами України “Про
забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про захист
населення від інфекційних хвороб”, спеціалістами Ізмаїльського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та лабораторії
ветеринарно-санітарної експертизи на ринку проведено рейдову перевірку
Ренійського міського ринку щодо наявності в торговій мережі дикорослих
грибів та грибних консервів домашнього приготування, дотримання ветеринар-
но-санітарних вимог при реалізації грибів. В ході перевірки виявлена реалізація
грибів промислового виробництва, які мають документи, що посвідчують їх
якість та безпеку. Проведено роз’яснювальну роботу з представниками торгової
мережі щодо запобігання отруєнню грибами.
При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби несуть користь для
організму. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може
призвести до отруєння або навіть смерті.
Для запобігання отруєнню грибами Ізмаїльське управління Держпродспо-
живслужби в Одеській області рекомендує:
Купувати гриби тільки у відведених для цього місцях – у магазинах,
теплицях, спеціалізованих кіосках, тільки при наявності документів, що
посвідчують їх якість та безпеку.
Збирати та купувати тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони
їстівні.
Не порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних
довідниках, адже вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштувати сирі гриби на смак.
Вдома гриби потрібно ретельно промити, у маслюків та мокрух – зняти з
капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них
утворюється трупна отрута.
При кулінарній обробці гриби необхідно прокип’ятити 7-10 хвилин,
відвар злити, після чого їх можна варити або смажити. Суворо
дотримуйтеся правил консервування! Неправильно приготовлені
консервовані гриби можуть викликати ботулізм.
Категорично заборонено збирати гриби:
Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх
смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
З пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі.
Пластинчасті, адже отруйні гриби маскуються під них.
Печериці, в яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого
кольору.
Перша допомога в разі отруєння грибами:
Терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
Промийте шлунок простою водою;
Дотримуйтеся постільного режиму;
Пийте багато рідини (звичайна або підсолена вода, прохолодний чай) —
це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
Прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та
кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в
організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!