Ренійська міська рада
Одеська область, Ізмаїльський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Гаряча лінія» в Ренійській ДПІ

Дата: 18.04.2022 17:48
Кількість переглядів: 255

 «Гаряча лінія» в Ренійській ДПІ

Ренійською ДПІ  Головного управління ДПС в Одеській області проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-ІХ » в частині застосування спрощеної системи оподаткування з 1 квітня 2022року.

На запитання платників податків відповіла старший державний інспектор Ренійської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Марина Бондаренко.

Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», яким внесено низку змін до Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Відповідно до пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV Кодексу застосовуються з урахуванням особливостей, зокрема, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

 

Питання: Хто не має право обрати спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу?

Відповідь:

? суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи − підприємці), які здійснюють:

???? діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

обмін іноземної валюти;

???? виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

 ???? видобуток, реалізацію корисних копалин;

? страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

? представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

? фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

 

Питання:  Які терміни обрання/переходу суб’єктами господарювання єдиного податку третьої групи за ставкою 2% доходу?

Відповідь: Платники податків мають право подавати заяви про застосування спрощеної системи оподаткування після 1 квітня2022 року. Це передбачено нормами Закону України від 24.03.2022 № 2142 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану».

У разі подання заяви, починаючи з 1 квітня 2022 року, такі суб’єкти господарювання будуть зареєстровані платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу з наступного робочого дня після подання заяви.

Питання: Чи сплачують ЄВ роботодавці – платники ЄП за найманих, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ?

Відповідь:  Під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію», роботодавці – платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування – фізичні особи – підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

 

Питання: Чи потрібно діючому ФОП на 3 групі зі ставкою 5 % переходити на ставку 2 % з 01.04.2022?

Відповідь: юридична особа чи фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою I Розділу XIV Кодексу (пункт 291.3 статті 291), та реєструється платником єдиного податку у визначеному порядку.

Отже, для платників податків обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку за ставкою 2% є правом, а не обов’язком. Підприємці, які здійснюють діяльність на третій групі з обраною ставкою 5 % без змін можуть далі продовжувати працювати за обраною ставкою.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора